KRYDDER

Brennevin kom til Norge på 1400 tallet, opprinnelig brukt for å trekke helsebringende stoffer ut fra urter.
Medisinen smakte vont, for "med ondt skal ondt fordrives".
Da sukkeret ble tilsatt, så man forløperen til dagens likører.

I produksjonen av norsk brennevin brukes en lang rekke smaksgivende krydder og urter.

Koriander er flittig brukt i sør-europeisk kjøkken, hvor det brukes bakverk og annen lettkrydret mat. Det er de modne korianderfrøene som brukes. Etter tørking og maling gir frøene et herlig orientalsk krydder med anisduft, som brukes i bitre brenneviner, i St. Halvardlikør og i akevitt.

Karve har lang tradisjon som medisinkrydder. I fjellbygdene drakk man karve kokt i melk mot luft i magen, andre steder ble den tygget eller brukt som te. Karve var også en viktig eksportartikkel, i 1890-årene var eksporten 400 000 kg. Karve er i dag populær som tilsetning i bakverk, ost og kål, og som brennevinskrydder er karven sentral.
Karve er akevitt-krydder nr.1.

Malurt ble i det gamle Egypt brukt som vern mot slanger, hekser og annet skrømt. Malurtens magiske ry kommer antakelig fra dens styrke og aromatiske kraft. Planten inneholder absinthin, et viktig stoff i det nå forbudte brennevinet Absinth. Stoffet ble tidligere trukket ut ved sprit i høy styrke, mens i det i dag trekkes ut bitterstoffer fra malurten ved lavere alkoholstyrke. Malurt brukes mye i vermut og i andre drikker hvor bittersmaken er vesentlig.